Hoe de kilo's eraf krijgen?

door Jose Noulez de Miguel Aan March 15, 2021

Na de donkere dagen begint de lente met af en toe een zonnestraal. De lente gaat ook meestal gepaard met nieuwe voornemens. Want na de lente komt de zomer en dan is het vakantie. En we willen er allemaal goed uitzien op vakantie!

Die overtollige kilo's

Tijdens de winterdagen zijn we zowiezo al minder buiten en minder in beweging. komt daar nog bovenop dat je tijdens die sombere dagen geneigd bent om meer te gaan snoepen dan gewoonlijk. Zeg nu zelf: wat is er heerlijker dan knus in de zetel te zitten met een dekentje om je warm te houden en in de ene hand een warme kop koffie of thee en in je ander hand een koekje of een chocolade wafel. En ik vergeet nog het kerstdiner en de lekkere wijn die er bij hoort.

Dus, januari is het begin van een nieuw jaar en we maken een planning om ten laatste in maart te starten met het wegwerken van die kilo's.

Waarom val ik niet af

Vol goeie moed begin je er aan. Je let op je eten en koopt calorie-arme of light producten. Ook ga je je inschrijven voor start to run of je begint er zelf aan. Maar de resultaten vallen tegen. Je wil dolgraag afvallen maar het lukt je niet zoals je het graag zou willen. Je bent teleurgesteld en geeft op.

De redenen

Er zijn een aantal redenen waarom iemand niet afvalt.

  • Je valt af zonder dat je het realiseert. Als je gaat sporten verlies je vet, maar je kweekt eerst zwaardere spieren. Na een aantal weken (2 tot 3) zal je zien dat je gewicht verliest
  • Medicatie kan ook een rol spelen. Sommige mediaties kunnen hier een rol in spelen: antidepressiva, anticonceptiepil, insuline-injecties, reumamiddelen, schildkliermedicatie. Deze medicaties kunnen een verstoring van je hormonen teweeg brengen waardoor afvallen niet lukt.
  • Je hebt geen fysieke uitdaging. Het is altijd beter om in groep of tenminste met 2 hieraan te beginnen. Want motivatie is belangrijk bij fysieke inspanningen en als je het op je eentje probeert, dan kan een regenachtige dag je doen besluiten om eens een keer niet te gaan. En da's niet de bedoeling.
  • Je denkt dat je gezond eet en drinkt. Het is makkelijk te grijpen naar ligt produkten in de supermarkt. Maar zijn deze wel goed en zelfs gezond? Als je echt caloriearm wil eten en toch gezond, dan zijn er gelukkig boeken die je op de weg helpen. 
  • Te weinig slaap en stress. Topsporters gaan altijd na hun training stressvrij een goed dutje doen. 
  • Je hebt onrealistische  verwachtingen. Je kijkt naar de foto's op de light produkten van de mensen die spectaculair zijn vermagerd en je wil dit ook. Stel realistische doelen op en je zal zien dat dit je meer voldoening zal geven.

Gelukkig zijn er ook boeken

Bij The King of Books zijn er diverse dieet-boeken die je op weg helpen bij het bereiken van je doel. Hieronder enkele voorbeelden:

  

Als ik mijn persoonlijke ervaring mededeel over afvallen dan kan ik 3 dingen opnoemen die bij mij hebben geholpen:

  1. Minder eten
  2. Meer sporten
  3. Minder alcohol

Ieder jaar heb ik 2 maanden (februari en november) waarin ik in heel de maand geen alcohol drink en ik val die maanden telkens tussen 1,5 en 2kg af.

Wat voor mij ook heeft geholpen is mountainbike.

 

En als er niks werkt, dan is er nog altijd .....

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER
TERUG NAAR BOVEN