Earth Day

door Jose Noulez de Miguel Aan May 01, 2021

Seaspiracy

Verleden week sprak mijn jongste zoon over de toekomst van de oceanen. Hij zei ons dat we eens moesten kijken naar een documentaire op Netflix, Seaspiracy.

Deze stond al een tijdje in mijn lijst om te bekijken, maar ik kwam er niet toe. We hebben deze documentaire 3 dagen geleden bekeken en als je na het bekijken van deze documentaire er niet bij stil staat en/of erover kan nadenken, dan is er iets mis met je.

Plastic vervuiling is een groot probleem voor onze oceanen, maar wat ik verbijsterend vond is dat dit maar een kleine % uitmaakt van het feit dat we de oceanen naar de "kl" aan het helpen zijn. De overige % is voornamelijk commerciële visvangst! Als we zo doorgaan dan is er tegen 2050 weinig tot geen vis meer. Kunnen we er iets aan doen? Ja, minder tot geen vis eten zodat de oceanen zich kunnen herstellen. Da's de enige manier (en het kan nog) om het tij te doen keren en de miljardenbusiness van de commerciële visvangst de rug toe te keren.

Aan het einde vind je de officiële trailer van deze documentaire. Maar heb je Netflix, dan hoef je maar de titel in te tikken.

 

Wat doet The King of Books hieraan?

Wel, als persoon, gaan ik en mijn vrouw alvast minder vis eten en gaan we meer de vegetarische toer op. We letten ook op wat we kopen. Waar het geproduceerd is. Ik heb bv sinds verleden jaar sneakers gekocht van gerecycleerd materiaal. Ze passen perfect en geven me een even goed gevoel als mijn dure Dsquared2. 

Als klein online boekenbedrijf ga ik mijn poly bubble verpakking vervangen door gerecycleerd kartonnen verpakking. 

Ga ik daar de wereld mee redden? Waarschijnlijk niet op mijn eentje, maar als ik het doe en er zijn nog die volgen dan gaan we dit wel kunnen.

We moeten gaan beseffen dat we anders moeten gaan leven. Gezonder, rustiger. Eens nadenken vooraleer we iets kopen en dan besluiten het te retourneren omdat we plots geen zin hebben in het boek of beseffen dat we dat kleedje niet echt nodig hebben.

Nu, ik heb er wel vertrouwen in want als ik om me heen kijk naar de jeugd dan is een groot deel van de jeugd bewust bezig met deze problematiek. De jeugd koopt niet altijd nieuw. Ik zie ze regelmatig snuisteren in kringwinkels en tweedehands zaken, waar ze artikels een tweede leven geven. Ik bewonder dit.

Als we dan toch iets positiefs kunnen onthouden van deze COVID19 periode, dan is het dat we met minder het ook redden. We hoeven niet de verre reizen te maken, terwijl mountainbiken op 2km afstand in het bos ook leuk is. En zo zijn er tal van voorbeelden. Het enige wat ik (en vele anderen) mis, zijn de gezellige samenkomsten, resto en bars, knuffelen, ... Maar gelukkig gaan we dit binnenkort terug doen. Alleen denk ik dat we ons gedrag in de toekomst zullen moeten aanpassen, willen we virussen de baas blijven.

 

Officiële trailer Seaspiracy

 

One More Thing:

Gedurende heel de maand mei krijg je €2 korting op al je aankopen met de code MEI

LAAT EEN REACTIE ACHTER
TERUG NAAR BOVEN